Interior Design Project - Victorian Terraced House Extension

The brief: Our clients' had recently moved into a typical Victorian terraced cottage with a series of small rooms, which felt dark and pokey. They wanted to use them to their best effect but were unsure whether to knock two rooms into one. They wanted more light and more space for their young daughter to play. In short, they needed some inspiration!

Work Completed: We suggested a really radical make-over that would transform the ground floor into a light-filled semi-open plan space, ideal for modern family living. We removed the internal walls between sitting room, dining room and kitchen and blocked the second entry into the narrow hall. We also removed the chimney breast in the former dining room; this made the new enlarged sitting/living room much wider and easier to furnish. We also designed and commissioned a side-return extension with Velux roof lights to widen the original Victorian lean-to kitchen, then re-instated the wall between kitchen and living room with fully-glazed pocket sliding doors. This allows the light from the kitchen to flood into the centre of the house, which is now used as a play-space. The extra metre gained from the side-return extension has enabled us to create a really exciting and sociable kitchen/diner, with island unit and acres of storage. We kept the walls white to show off a collection of brightly coloured artworks, including a batik art splash-back. The oak flooring unifies the space and is a warm contrast against the white walls and retro furniture. These changes have transformed the house, creating a spacious, light and bright environment for this young family.

Houzz